Žurnale “Journal of Food Chemistry” paskelbtame tyrime nustatyta, kad ypač tyro alyvuogių aliejaus fenoliai ir antioksidantai patenka į jame gamintas daržoves – tokiu būdu padidėja šių daržovių maistingumas.
Ispanijoje įsikūrę tyrėjai bulves, pomidorus, baklažanus ir moliūgus ruošė trimis būdais – kepė, virė ir troškino ypač tyrame alyvuogių aliejuje, vandenyje ir vandens / aliejaus mišinyje. Nepatikėsite, kuris maisto apdorojimo būdas buvo efektingiausias.
Šviežias ypač tyras pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus “Oleastro” iš Kipro.
Prieš kepant ir po virimo buvo išmatuoti žalių daržovių antioksidantų kiekiai ir fenoliniai junginiai. Rezultatai buvo stulbinantys. Daržovėse, paruoštose naudojant ypač tyrą alyvuogių aliejų, buvo fenolių, kurių nebuvo aptikta prieš jų apdorojimą.
Taigi alyvuogių aliejuje esantys fenolio junginiai praturtino daržoves. Ypač tyro alyvuogių aliejaus naudojimas maisto ruošime padidina fenolių, tokių kaip oleuropeinas, pinoresinolis, hidroksitirolis, tirozolis, chlorogeninė rūgštis ir rutinas, kiekį.
Priešingai, vandenyje ar vandens / aliejaus mišinyje gamintose daržovėse antioksidantų ir fenolio junginių buvo mažiau. Tais atvejais maistinės medžiagos buvo perkeltos į vandenį, todėl rezultatai buvo ne tokie geri.
Vis dėlto yra daugiau priežasčių apsvarstyti galimybę kepti daržoves ypač tyrame alyvuogių aliejuje, o ne virti ar gaminti jas garuose.
- Daugelis daržovių maistinių medžiagų yra tirpios riebaluose. Tai nemažiau aktualu norint padidinti daržovių priešvėžines savybes. Karotinoidus, tarp kurių yra beta-karotino, alfa-karotino, likopeno ir liuteino, organizmas geriau pasisavina keptus aliejuje. 2019 m. Mokslininkai ištyrė “sofrito”, daržovių mišinį, kuris yra daugelio Viduržemio jūros regiono patiekalų pagrindas, ir išsiaiškino, kad rauginant daržoves ypač tyrame alyvuogių aliejuje, padidėjo maistinių medžiagų biologinis prieinamumas daržovėse.
- Kadangi mano blog’as taip pat apie receptus ir skonius, nepamirškime skonio. Gurmanai, galite atsisveikinti su vandenyje virtomis švelniomis daržovėmis. Rauginant juos ypač tyrame alyvuogių aliejuje, išryškėja daržovių skonis ir sumažėja kartaus skonio bei sieros kvapas, dėl kurio daugelis žmonių nevalgo šviežių daržovių.
Noriu pasidalinti savo atradimu – puikios kokybės ypač tyras alyvuogių aliejus “Oleastro”. Šį aliejų visada naudoju kepimui ir salotoms.
Taigi norint gauti geriausius sveikos mitybos, kurioje gausu daržovių, rezultatus, kepkite jas ypač tyrame alyvuogių aliejuje. Tie, kurie naudoja alyvuogių aliejų tik salotoms ar kitiems šaltiems patiekalams, praranda naudą sveikatai ir skonį.